Vårruset. Alla fick medalj utan tidspress

Tankar inför helgen
26 maj 2013

Heliga Trefaldighets dag / Missionsdagen/ Mors dag
Tema: Gud - Fader, Son och Ande
Evang. Matt. 28:16-20

En familj hade varit på gudstjänst söndag kväll. När de kom hem stannade de upp en stund i snön för att titta på den stjärnbeströdda himlen. ”Oj, oj, oj,” utbrast deras lille pojke efter en uppskattande tystnad full av faschination. Sen sa han: ”Om himlen är så vacker på botten, tänk vad underbar andra sidan måste vara!”   Barn har sitt sätt att se och tänka. Trons värld är full av frågor och tvivel. Vi firar Heliga Trefaldighets dag. Hur tre-enigheten skall förklaras har de lärde tvistat om. Begreppet finns inte i bibeln. Däremot finns Fadern, Sonen och Anden.  Det avgörande är inte alla läror och tolkningar. Viktigast av allt är de allra sista orden Jesus uttalar, innan han går in i Guds existens. Det är ett kärnord lika makalöst som hela stjärnhimlen både på fram och baksidan.

Kristus lovar:  ”Jag är med dig alla dagar intill tidens slut.”
Hur kan du och jag erfara att det inte bara är tomma ord utan verklighet? Under en promenad gjorde jag följande upptäckt.

För det första är Kristus med mig i solens leende. Visst är det märkligt hur stegen blir lättare och ansikten lyser upp, när solen tittar fram? På våren märks det tydligt att människor blir gladare och öppnare. De pratar över häcken och majar i det gröna. Häromdagen fick jag en hälsning från en vän i Jerusalem. "Här är 35 grader. Gott att slippa frysa." Vi skulle nog ha klagat istället, men för honom är det härligt. På vintern däremot fryser han förfärligt. Det kan bli nästan frostgrader och inget värmesystem i huset. Ett separat litet elektriskt element värmer benen. Undrar hur det var för Kristus under de kalla dagarna? Säkert log han mot solen när den började värma framåt påsktiden. Tänk också att solen lyser över hela jordklotet. Alla människor ser och känner solen. Den ger oss dagen. Fåglarna sjunger lovsång när den stiger upp i öster.

 Tänk vad roligt det är med en solskenshistoria. Det hände en gång att en dam ringde sitt tvätteri och klagade. I sitt knyte med ren tvätt hade hon  också  fått sex kalsonger. Det är ju förfärligt sa, damen, jag är ju inte ens gift. Vi är verkligen ledsna och ber om ursäkt sa den hjälpsamma flickan på tvättinrättningen. Vi skickar genast en man hem till dig.  

Hela sommaren långt in på höstkanten varar trefaldighetstiden. Då vill Gud i Kristus genom den helige ande sprida glädje i våra liv. Likt solen går han vid vår sida för att lätta humöret och låt humorn finnas med. Solens leende vänd mot ansiktet i sommar visar att Kristus är med dig både natt och dag..

För det andra är Kristus med i maskrosens envetenhet.  På min vandring syns de gula blommorna överallt. År från år tittar de snabbt fram när värmen nalkas. De kan spränga asfalt för att blomma. Hur mycket vi än tar bort dem kommer de tillbaka. Hela ängar kan lysa gula av maskrosor. En enda blomma sprider massor av frön i vinden. Den tycks klara alla väderlekar. Vid en andakt i kyrkan sa en liten skolgrabb till mig med sorg i rösten: Fröken säger att jag är envis. Det skall du inte vara ledsen för, svarade jag. Envishet behövs för att inte ge upp utan kämpa framåt.  En invandrarkvinna från Iran skrev en biografi om sitt liv. Barndomen var hård. Med sin man studerade hon i Sverige. Äktenskapet blev en katastrof. Mannen tog de två små barnen, övergav henne och flyttade utomlands. Hon stod ensam i främmande land utan bostad, ekonomi, familj eller vänner. Temat genom boken handlar om hur hon gång på gång bryts ner men reser sig igen tack vare envis livsvilja.

 Kristus var också oerhört envis. Inte en sekund eller millimeter gav han vika i sin omsorg om de små, fattiga, sjuka, bekymrade, ensamma, ledsna, utslagna människorna. Hans dumdristiga envisa satsning av hela sitt liv på kärleken till medmänniskan ledde till döden på korset. Det är min lycka. Maskrosens envetenhet vittnar hela sommaren om att Kristus är med mig i alla väder.

Till sist är Kristus med mig i händernas energi.  Under min väg utefter husraderna rensas ogräs i rabatterna, klipps gräsmattor, spikas altan, målas husväggar, grillas mat. Tänk vad mycket våra händer utför varje dag. Men jag gör väl ingen, kanske den som är äldre tänker. Jo, du klär dig, äter, borstar tänderna, styr rullatorn, viftar bort flugan mm. Andras händer bidrar till att jag kan leva gott. Alla saker och mat är producerade över hela jordklotet från lokalt odlade morötter till hallon packade i Brasilien.

 En gammal dam frågade en sjöman: Vilken titel hade du i flottan? Sjömannen svarade: Skepps-optiker, frun. Den gamla damen sa förvånat: jag visste inte att det fanns en sådan titel i som sjöman. Vad gjorde du? Sjömannen sa: Jag skrapade bort ögonen från potatisen.

Kristus hade nog lärt sig till snickare lik sin pappa.  Men han använde inte sina händer till att producera saker. Med sina händer tog han upp barnen i famnen, berörde den döende flickan, välsignade och hjälpte. Hans händer finns hos alla som gör gott. Skala bort ögonen på potatisen är lika värdefullt som att vara kung. Händernas energi berätta även på semestern att Kristus är med mig både i stort och i smått.
Hur är Kristus med på din vandring genom livet?
Elisabet Johansson

Kvinnor målar kolam-rangoli.

Tankar inför helgen

12 maj 2013

Söndagen före Pingst

Tema: Hjälparen kommer

Evang. Joh. 16:23-33

"Detta har jag sagt er för att ni skall ha frid i mig," säger Kristus.

Lärjungarna förbereds på att han skall lämna dem och gå till sin Fader.  Ni skall ha frid i mig, säger han.

Vad är det för frid Kristus ger?

På söndagar är det många fler bilar och folk på de stora affärscentrana än i kyrkan. Många handlar inte men finner någon form av lättnad från vardagslivet bara genom att strosa runt bland saker och ting, äta en glass, prata med någon. Folk som besöker affärer bär på alla upptänkliga existentiella bekymmer och glädjeämnen. När jag var helt utbränd och deprimerad drog jag benen till affären för att handla mat. För en hel del år sedan hade jag en vision. Tänk att skapa ett rum för stillhet mitt i affärskomplexet! Det skulle vara enkelt och kunna passa alla från ateister till trons fundamentalister, människor från alla trosriktningar. Här skulle finnas någon att tala med i enskildhet liksom en möjlighet att sitta ner, vandra omkring i tystnad, bara vara. Kanske kunde en vägg vara vikt för klotter, konst, dikt mm. På vissa stora affärscentra ordnas idag en kyrkbänk, där man kan få berätta om livets ve och väl ... Frid mitt i vardagsbruset, är det vad Kristus vill ge?


Ikväll var den mesta inspirationen borta och krafterna på upphällning. Kanske skulle det vara roligt att måla något. Genom Google hittade jag härliga "rangoli" mönster att färglägga. Kolam eller rangoli är en speciell teknik att göra mönster. Indiska kvinnor är specialister på att måla kolam. Varje morgon när innebestyren är färdiga tar de kritpulver i olika färger och målar en vacker bild utanför dörren. Det skall bringa välstånd till hemmet. Samtidigt är det en hälsning till de som går förbi att nu är de välkomna in. Vid stora högtider målas fantastiskt fina kolam i templet och vid hemmen. Skapandet med färg och form ger andrum för kvinnorna i det annars tunga slitet med familjen och jobb, sorger och oro. Bilder och symboler med andlig karaktär stämmer människor till eftertanke. Frid genom att måla och glädjas åt livets färgrikedom, är det vad Kristus vill ge?

 

Den här dagen råkade jag ringa en människa precis samma sekund som ångesten tog strupgrepp på henne. Efter en stunds både samtal och tystnad kunde hon gå vidare. Det kändes som om Kristus använde mig och styrde så att jag ringde vid rätt tillfälle. Hur många gånger har inte andra ställt upp och lyssnat på mig, när det varit svårt? Men främst har bönen hjälpt mig att uthärda och hoppas. Frid genom samtal och bön, är det vad Kristus vill ge?

 

Ni skall ha frid i mig, säger han. Det finns en frid som inget eller ingen annan kan ge, bara Kristus ......

Elisabet Johansson

Aska
i blåsande storm

Den Heliga Birgitta

Gör mig brinnande
av kärlekens eld,
så att allt
som är dig emot
måtte sopas bort
som aska
i blåsande storm.

Saliga visshet

Psalm 259

Fanny Crosby 

Saliga visshet,

Jesus är min!

Himmelens glädje

fyller mitt sinn.


Född av hans ande,
ren i hans blod,

får jag förtröstan,

styrka och mod.

Han är min glädje,

han är min sång,

honom jag prisar

livsdagen lång.

Du kan ändra denna exempeltext. Peka här och klicka på knappen "Redigera text". Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Ljus i mitt dunkel

Edit Stein 

Vem är du, milda ljus,

som strömmar över mig

och lyser upp

mitt hjärtas dunkel?

Du är närmare mig

än jag själv,

djupare inom mig

än mitt innersta väsen,

och ändå är du ogripbar

och okänd,

och står över varje namn, heliga Ande, eviga kärlek.

I dina händer

Viola Renvall

Psalm 520 

O Herre, i dina händer

min kärlek, min ensamhet,

det vackraste som jag äger,

det bittraste som jag vet,

jag lämnar det allt ifrån mig

och böjer mitt huvud ner.

Du ser att jag inte orkar


förtvivla och hoppas mer. 

Var flämtande rastlös känsla

som gömmes i sorset bröst,

slut in den i dina händer

och ge den, o Gud, din tröst,

som övergår alla tankar,

som kommer då ingen vet

och fyller ett fattigt intet

till randen med evighet.

BÖN

vid Världsböndagen

Systrar och bröder,

jag var främling och ni tog emot mig. Låt vårt sätt att se varandra hjälpa andra att leva. Låt våra leenden vara varma. Låt våra ord hjälpa till att främja livet. Låt vår närvaro bli ett stöd. Gud, stärk vårt vittnesbörd. Jesus, led våra handlingar.

Heliga Ande, styr våra tankar. Jesus säger: "Vad ni gjort för en av dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig."

Må Guds välsignelse vara med oss, så att Guds frid och fred får råda i en mer solidarisk värld. Detta är löftet om en ny värld. Amen.

Leva uppmärksamt

Caroline Crook 

Herre, jag behöver inte vänta, du är redan här. Gång på gång anar jag din närvaro:

i brödet som delas,

i vänliga ögons värme,

i ljus som lyser i mörkret.

Jag ber om mina sinnens öppenhet, så att jag förstår

att tyda de tecken som ständigt finns omkring mig. Herre, jag vill leva uppmärksamt. Ingen av oss vet om det är lång tid kvar. Vem kan räkna sina egna dagar? Så vill jag vara beredd denna dag att ta emot dig.

Famn som bär

Anna-Greta Wide 

Famn som bär mig idag.

Öppen är du som havet, som ett vårhav i solen.

Ingen stänger du ute,

ingen stänger du inne.

Ditt enda grepp

är din värme.

Famn som bär mig i dag -

bär mig också i morgon,

i morgon

när jag förnekar dig.

GLORIA

Bo Setterlind 

Välsignad,

han som låter oss

börja om,

Han som låter oss

leva på nytt, befriade,

lösta från sorgen, kringbrusade av Hans barmhärtighet.

JUBLET FYLLER OSS

Berit Lundh 

Jesus,

tack för hosiannasång, tack för trumpetstötar

rakt genom håglöshet

och hunger.

Du kommer till oss,

jublet fyller oss.

Så rustar du oss

mot snålblåst och krav.

Så ser vi framåt

mot nya möjligheter,

ett nytt kyrkoår.

ett nådens år.

BÖN i

Minsta Myntets Gemenskap 

Vår Gud och Skapare,

vi kommer till dig för att

tacka dig för livets

alla goda gåvor.

Vi är särskilt tacksamma för

Minsta myntets emenskap som förenar oss i kärlek och försoning runt hela vår jord. Befria oss från tvivel och fördomar.

Hjälp oss att leva i solidaritet med alla människor så att vi får del av givandets

och mottagandets glädje.

I Jesu Kristi namn. Amen.

CREDO

Magnus Leonardi Hedqvist 

Jag tror på en enda allomfattande skapelse av Oväntat Ursprung.

Jag tror också på Människosonen,

barn av denna enda skapelse och detta Oväntade Ursprung,

flykting och senare Vägens upphovsman,

förhörd, torterad och avrättad,

som därmed känner världens av människor orsakade helveten, och som kommer oss till möte i främlingen och i det annorlunda.

Jag tror på Mottagandets Ande, Delandets och Rörelsens, som håller Gemenskapen för helig

och tillåter varje ögonblick att vara okänt.

Tänk på mig

Simone Weil 

Varför gör jag mig

bekymmer?

Det är inte min sak

att tänka på mig.

Min sak är att tänka på Gud och Guds sak

att tänka på mig.

VÅGA VARA

Psalm 87:1,4 A. Frostensson 

Våga vara

den du i Krstus är,

den i hans tanke,

den i hans kärlek,

den i hans ögas

som gjort dig fri.

 

eviga ljus du är.

Redan är du

den du en gång skall bli;

dömd och benådad,

död och uppstånden,

älskad och ett med honom